Se till att ta tid att hålla din bil i bra skick

sommardäck

Det är alltid viktigt att hålla din bil i bra skick så att du kan köra säkert. Körsäkerhet är en kombination av en säker bil med säsongsriktiga premiumdäck i bra skick. Du behöver också se till att bilen är i gott skick, vilket kommer av att du tar väl hand om den och ger den det underhåll som behövs. Viktiga säkerhetsdetaljer hör förutom däcken, är bromsarna och stötdämparna, samt alla lampor fungerar så att andra kan se din bil och des varningar samt att du kan se när du kör på natten i mörker.

Olika biltillbehör kan köpas på din verkstad vid behov, så att du kan ha några i reserv i bilen. Bra att ha är extra vindrutetorkarblad och spolarvätska. Extra bilbatteri kan vara bra att ha hemma om din bil inte skulle starta och du inte har någon som kan hjälpa dig att starta. Startkablar är också bra att ha tillgängligt eftersom det är svårare att starta en bil på vintern, så krävs det ofta du kollar ditt batteri eller ber din verkstad kontrollera ditt batteri, detta är inkluderat i deras batteriservice. Om du behöver ett nytt bilbatteri så kan de sälja ett åt dig och återvinna ditt gamla.

Annan viktig service är bromsservice och däckservice som båda kan upptäckas vid konditionstest, där din verkstad går igenom bilens viktiga funktioner för att se om det finns behov av att åtgärda några problem eller om din bil är i bra skick. Detta ska ses som ett bra komplement till vanlig bilservice och ett bra sätt att få en verkstad att snabbt kontrollera om bilens viktiga funktioner är i bra skick, så att det är säkert att köra och så att du kan upptäcka problem tidigt innan de växer till större problem som kan bli dyrare att åtgärda vid senare tillfälle då det kan ha blivit större och även andra delar kan ha tagit skada.

Däckservice är viktig för att försäkra dig om att bilens däck är i bra skick, att de inte är utslitna och att de kan ge din bil tillräckligt med grepp och fäste. Det är viktigt att däcken är fria från skador och att lufttrycket är ok. Mönsterdjupet måste också vara tillräckligt, vilket är minst 4 mm. Du måste se till att du har rätt däck på vid rätt tidpunkt. Det är farligt att köra i vinterförhållanden med sommardäck, så se till att vänta så att risken för återkommande snö minskar. Det gäller också på hösten då du bör istället byta till vinterdäck tidigt så att du inte blir överraskad av snö eller minusgrader, där sommardäck är sämre än vinterdäck.

Om bilen och däcken är i bra skick och all säkerhetsutrustning som ABS-bromsar, luftkudde och säkerhetsbälten fungerar så bör du kunna köra säkert under hela året. Se till att anpassa hastigheten efter förhållandena, så du kör saktare vid sämre sikt och kraftigt regn.

För mer information angående olika typer av service som kan hjälpa dig att hålla din bil i skick, besök: https://vianor.se/